Η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (Ε.Ο.Α.Π.) με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρη Θεοχάρη, την οποία συνυπογράφουν αρκετοί φορείς και οργανισμοί, ζητά την υπαγωγή των ποδηλάτων, των ηλεκτρικών ποδηλάτων και των συναφών υπηρεσιών στον μειωμένο ή υπερμειωμένο (έως 6%) Φ.Π.Α., κάτι που η Ε.Ε. με οδηγία της έχει επιτρέψει από το 2022.

Ακολουθεί η επιστολή όπως μας κοινοποιήθηκε:

κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/542 του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και (ΕΕ) 2020/285 όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (OJ L 107, 6.4.2022, σελ. 1–12) η προμήθεια ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ποδηλάτων και οι υπηρεσίες ενοικίασης και επισκευής τέτοιων ποδηλάτων προστέθηκαν στο Παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ με α/α 25.

Εναπόκειται πλέον στα Κράτη Μέλη, κατά την ενσωμάτωση της ανωτέρω Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο να επιλέξουν αν οι ανωτέρω υπηρεσίες θα υπαχθούν στον μειωμένο (13%) ή υπερμειωμένο (6%) Φ.Π.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 του ν. 2859/2000. Απώτατη ημερομηνία μεταφοράς της Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο είναι η 31/12/2024.

Με την παρούσα επιστολή η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας, ο Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής «Ποδηλαττική Κοινότητα», ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ορθοπεταλιά Κέρκυρας, η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς «620», η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας, ο Φυσιολατρικός σύλλογος Ground Breakers (Πευκοχώρι Χαλκιδικής), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (ΕΟΣ) Κοζάνης, ο Αθλητικός Όμιλος Κούρος – Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων, το OpenSpace (Μυτιλήνη), η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής, η Athens by Bike, η Aurelia IKE (Νάξος), το 41 Street Café – Αθήνα Υμηττός, η ομάδα Bicycle Commuters of Greece, η ομάδα Πέριξ, η ομάδα Asopia Team (Κιάτο Κορινθίας), η ομάδα Ποδηλατοδρώ, η ομάδα Το παλιό κουρσάκι, η ομάδα Ποδηλατώντας οι Πρόσκοποι Σαρωνικού, η ομάδα Μυτιλήνη Bike Night, η ομάδα Ποδηλατοδράσεις Θεσσαλονίκης, το ενημερωτικό μέσο GetElectric.gr και οι Ιωάννης Κωστόπουλος και Γιάννης Λυκοτραφίτης, αιτούμαστε όπως οι ανωτέρω υπηρεσίες υπαχθούν, στον υπερμειωμένο Φ.Π.Α. 6% ώστε το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο, οι υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων και οι επισκευές τους να είναι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμες στους πολίτες που επιθυμούν να εντάξουν το ποδήλατο στην καθημερινή αστική, περιαστική ή υπεραστική μετακίνησή τους.

Θα συμφωνήσετε με εμάς, ότι στο πλαίσιο της κλιματικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης της εποχής μας η Πολιτεία θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ευρύτερη διάδοση της βιώσιμης αστικής μετακίνησης. Η υπαγωγή των ανωτέρω υπηρεσιών στον υπερμειωμένο Φ.Π.Α. 6% εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.