Σε μια πολύ σημαντική απόφαση κατέληξε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας πριν λίγες μια νέα οδηγία για τη μείωση του ΦΠΑ σε διάφορες προϊοντικές κατηγορίες. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα συμβατικά αλλά και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ως μέσα εναλλακτικής μετακίνησης με όφελος για το περιβάλλον.

Η απόφαση έρχεται έπειτα και από τις πιέσεις των ECF (European Cyclists’ Federation) και CONEBI. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα επιτρέπουν τη μείωση χρήσης των Ι.Χ. εντός πόλεων, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει μια τέτοια συμπεριφορά. Έτσι, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να μειώσουν τον επιβαλλόμενο ΦΠΑ τόσο στην τιμή πώλησης των ποδηλάτων, όσο και στην ενοικίαση και την επισκευή τους. Μέχρι πρότινος ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ για τα παραπάνω ήταν τουλάχιστον 15% στην Ε.Ε.

Αναμένεται η συζήτηση της πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο και εφ’όσον εγκριθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν τον ΦΠΑ που επιθυμούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, εφ’όσον βέβαια κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σταδιακά να αποσύρει τις όποιες μειώσεις ή εξαιρέσεις φορολογίας στα ορυκτά καύσιμα και άλλα αγαθά με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον (εκπομπές ρύπων), μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2030. Όσον αφορά τα χημικά που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα, δίνεται περιθώριο επιπλέον 2 ετών (1/1/2032). Τέλος, αυξάνεται η λίστα με τα προϊόντα που θα δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας φωτοβολταϊκά panels και υπηρεσίες ανακύκλωσης.

Όσον αφορά τα ποδήλατα, ηλεκτρικά και συμβατικά, αυτό πρακτικά σημαίνει άμεση μείωση των τιμών τους. Μάλιστα, η όποια επιδότηση δεν θα επηρεαστεί προς τα κάτω, αφού εφαρμόζεται στην λιανική τιμή προ φόρων. Αρκεί, φυσικά, να μην αναπροσαρμοστούν οι τιμές προς τα πάνω από κατασκευαστές και εμπόρους…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

REVIEW: House of Wheels RSII-L!

Πηγή: Europa.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.