Πέρυσι το Νοέμβριο στο συνέδριο Infocom World, o Κυριάκος Πιερρακάκης είχε αναπτύξει τα σχέδια ανάπτυξης των «ψηφιακών εργαλείων και δράσεων» για το Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, μας μίλησε τότε, για την πρόταση δημιουργίας του έργου «Διάδρομοι 5G», το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομής ελέγχου και λειτουργίας στόλου αυτόνομων φορτηγών, ελεγχόμενων μέσω 5G, που θα κινούνται στους οδικούς άξονες της χώρας (ΠΑΘΕ, Εγνατία και Ιονία Οδός) εκτελώντας μεταφορές.

Μερικοί από εμάς το είδαμε τότε ως μεγαλεπήβολο, ή ακόμη και ουτοπικό. Και όμως όχι!Στα τέλη αυτής της εβδομάδας, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το μεγάλο αυτό project! Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την κάλυψη με 5G όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, οι οποίοι ανήκουν στο βασικό δίκτυο των λεγόμενων Trans-European Transport Networks (TEN-T), με στόχο τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετήσει τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM).

Πρόκειται για 2.397 χλμ. του εθνικού δικτύου της χώρας και συγκεκριμένα:

  • 670 χλμ. της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Κήποι Έβρου)
  • 550 χλμ. της Αθηνών Θεσσαλονίκης (Αθήνα- Θεσσαλονίκη Εύζωνοι)
  • 417 χλμ. της Ιονίας Οδού (Τσακώνα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακαβιά)
  • 205 χλμ. της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα)
  • 105 χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας
  • 64 χλμ. της Αττικής Οδού (σύνδεση με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών)
  • 205 χλμ. των εθνικών οδών της Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας – Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα)
  • 181 χλμ. των οδικών αρτηριών της Κεντρικής Ελλάδας

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προβλέψει να διαθέσει για την υλοποίηση του έργου 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό να εδραιώσει τη χώρα στο διεθνή χάρτη των μεταφορών, αξιοποιώντας κατά κόρον και τα λιμάνια και να επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου. Επιπλέον θα μειώσει δραστικά τα ατυχήματα και τις επιπτώσεις των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Tesla FSD: Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να είναι “beta”;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.