Μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέπεσε στην αντίληψή μας και αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση αυτή, τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση δεν κατηγοριοποιούνται ως “οχήματα” (μηχανοκίνητα) και ως εκ τούτου κατατάσσονται στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου (όπως οι πεζοί και τα απλά ποδήλατα), ενώ δεν υποχρεώνονται να είναι ασφαλισμένα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-286/22 αφορούσε τον θάνατο αναβάτη ηλεκτρικού ποδηλάτου στην πόλη Bruges του Βελγίου. Ο αναβάτης χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ συνέπεια αυτού απεβίωσε μερικούς μήνες αργότερα.

Στην δικαστική διαδικασία που ακολούθησε, τέθηκε το ερώτημα του αν ως e-bike θεωρείται “όχημα” και αν θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένο, όπως κάθε όχημα. Οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, όπως οι πεζοί και αναβάτες ποδηλάτων δικαιούνται αυτόματα αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος/δυστυχήματος, ενώ για τους λοιπούς χρήστες του δρόμου ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

Το Δικαστήριο, εν τέλει, απεφάνθη οτι το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν μπορεί να θεωρηθεί “όχημα”, όπως αυτό ορίζεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και ειδικότερα όσον αφορά τον όρο “ασφάλιση μηχανοκίνητων οχημάτων” (2009/103/EC), το οτι η ισχύς του εφαρμόζεται μέσω υποβοήθησης της προσπάθειας του χρήστη (ποδηλάτηση), σημαίνει οτι δεν υποχρεούται να είναι ασφαλισμένο και με την μέγιστη ταχύτητα των 20 Km/h (που ισχύει στη χώρα), δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για πρόκληση ζημιάς σε άλλα οχήματα ή ανθρώπους, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο, μεγαλύτερο όχημα.

Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα δεδικασμένο για αντίστοιχες, μελλοντικές περιπτώσεις, σε όλη την Ε.Ε. Υπενθυμίζουμε οτι τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν υποχρεούνται σε ασφάλιση στην Ελλάδα, εξαιρούμενων των speed-pedelecs, ποδηλάτων που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 45 Km/h μέσω υποβοήθησης και τα οποία ταξινομούνται ως μοτοποδήλατα και φέρουν αριθμό κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Υποχρεωτική ασφάλιση στα πατίνια στην Νορβηγία

Πηγή: Curia.europe.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.