Ενώ πολλές χώρες του κόσμου προσπαθούν να δώσουν κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών αυτοκινήτων με τη μορφή φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων, η Αυστραλία κάνει… σχεδόν το αντίθετο! Εδώ και καιρό είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρους στους κατόχους EVs και πλέον, είναι το “EVtax” είναι επίσημο. φορολογία EVs

Στην πολιτεία της Victoria, στη ΝΑ Αυστραλία, μόλις “πέρασε” από το κοινοβούλιο το “Zero and Low Emission Vehicle Distance-based Charge Bill 2021”. Θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2021 και θα επιβάλλει αρκετά υψηλά τέλη κυκλοφορίας στα EVs. Η χρέωση θα γίνεται με βάση τη διανυθείσα απόσταση και θα είναι η εξής:

  • €0,016/Km για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όσα καταναλώνουν υδρογόνο
  • €0,013/Km για τα plug-in υβριδικά οχήματα

Ουσιαστικά ο κάτοχος του EV θα πληρώνει €1,3-1,6/100 Km επιπλέον του ρεύματος που θα καταναλώνει το όχημα. Τα τέλη είναι εξαιρετικά υψηλά αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα EVs καταναλώνουν περί τα €2,5-3,5/100 Km. Επιπλέον, η φορολογία EVs θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά ένα μικρό ποσοστό.

Καταγραφή και υποβολή αποστάσεων “με το χέρι” εν έτει 2021

Ακόμα μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για τους κατόχους/οδηγούς είναι η υποχρέωση καταγραφής των Km που διανύουν ανά χρονική περίοδο (έτος, τρίμηνο ή μήνα). Έπειτα, θα πρέπει να αναφέρουν την απόσταση αυτή στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Μεταφορών. Στη συνέχεια, θα υπολογίζεται ο φόρος που τους αναλογεί και θα αποστέλλεται αυτόματα. Όποιος δεν ενημερώνει το σύστημα με την απόσταση που διήνυσε, μπορεί να χάσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του.

Ακόμα ένα πρόβλημα αφορά τις διαπολιτειακές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που μένει εκτός της πολιτεία της Victoria αλλά εργάζεται σε αυτήν, θα πρέπει να καταβάλει τέλη για όλα τα Km που διανύει, ακόμα και εκτός αυτής! Οι καταγραφές του οδόμετρου και των διαδρομών του οχήματος θα πρέπει να διατηρούνται έως και 5 χρόνια από τον κάτοχο!

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβάλλει φόρους στα EVs αρκετά νωρίτερα απ’ότι θα έπρεπε, αντικειμενικά. Ο λόγος είναι τα μειωμένα έσοδά της από τα καύσιμα, αν και μόνο το 1% των πωλήσεων στη χώρα αφορούν EVs. Να σημειωθεί οτι ο φόρος καυσίμων αντιστοιχεί σε €0,24/λίτρο. Επίσης, η Αυστραλία δίνει έως και €1.900 επιδότηση για αγορά EV. Αλλά υπολογίζεται οτι, με τα νέα τέλη κυκλοφορίας, οι κάτοχοι EVs θα καταβάλλουν €200-250/έτος! Ταυτόχρονα, τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους παρκάρουν θερμικά οχήματα σε θέσεις ηλεκτρικών. Τα σχόλια, δικά σας!

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Στην Αυστραλία οι κάτοχοι EVs θα “πωλούν” ενέργεια στο κράτος!

Πηγή: Techau

φορολογία EVs

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.