Το battery swapping ή εναλλαγή μπαταριών δεν είναι κάτι το καινούριο, ως τεχνολογία, αλλά η διείσδυσή του στην Ευρώπη γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Θα θυμάστε, ίσως, οτι το πρώτο battery swap station παρουσιάστηκε στην Ελλάδα επίσημα τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του 3ου Electric+Micro Mobility Forum, από την Swobbee, ενώ ήδη λειτουργεί με επιτυχία εδώ και μήνες στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εξυπηρετώντας στόλους κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών. 

Στην Ασία, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Σε ορισμένες χώρες της ηπείρου, το battery swapping είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, τόσο για ηλεκτρικά δίκυκλα (π.χ. Gogoro) όσο και για αυτοκίνητα (π.χ. Nio). Αρκετοί κατασκευαστές έχουν συμφωνήσει για την δημιουργία κοινού προτύπου μπαταριών, ώστε να γίνει ευκολότερη η επέκταση ενός universal δικτύου σταθμών εναλλαγής μπαταριών. Τώρα, η Yamaha μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην Ευρώπη, της Anyring, με στόχο το battery swapping μέσω συνδρομής.

Η Yamaha είναι ήδη μέλος της Gachaco στην Ιαπωνία και του SBMC (Swappable Batteries Motorycle Consortium) στην Ευρώπη, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μέλλον. Μέσω της Anyring, η οποία θα έχει έδρα το Βερολίνο και παρουσία σε Γερμανία (και σε δεύτερη φάση στην Ολλανδία), θα προσφέρει υπηρεσίες battery swapping ενώ στοχεύει και στην καλύτερη διαχείριση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, προωθώντας τες προς ανακύκλωση.

Οι μπαταρίες θα αφορούν κυρίως ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά χωρίς να αποκλείονται ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία άλλωστε η Yamaha έχει ήδη στη γκάμα της (όπως το Yamaha NEO’s που σας παρουσιάσαμε πρόσφατα). Η δραστηριότητα της Anyring αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Είδαμε από κοντά το πρώτο battery swap station στην Ελλάδα!

Πηγή: Rideapart

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.