Το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων ” Κινούμαι Ηλεκτρικά ” του ΥΠΕΝ ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2020 και ώθησε αρκετούς Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους ηλεκτρικό όχημα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορούν ηλεκτρικά ποδήλατα. Ωστόσο, παρά τη σημαντική του συμβολή στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από τους Έλληνες, πληθαίνουν οι αναφορές για καθυστερήσεις στην έγκριση των αιτήσεων και την καταβολή των επιδοτήσεων.

Αρκετοί χρήστες σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν αναμονή 2-3 μηνών από την έγκριση της αίτησής τους μέχρι και την καταβολή των χρημάτων. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και καθυστερήσεις που αγγίζουν τους 4 μήνες. Επιπλέον, για την έγκριση μιας αίτησης συνήθως απαιτείται 1-1,5 μήνας, κάτι που πρέπει να έχετε υπ’όψιν πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Υπενθυμίζουμε οτι ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει εξ’ολοκλήρου το ποσό για την αγορά του οχήματος, ώστε εν συνεχεία να καταθέσει στην πλατφόρμα τα αποδεικτικά και να λάβει, εν καιρώ, το επιδοτούμενο ποσό.

Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, το πρόγραμμα λειτούργησε ευεργετικά και προσφέρει επιδοτήσεις που αγγίζουν το 20% για τα ηλεκτρικά σκούτερ και τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και το 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα (με όριο τα 25 Km/h). Πάνω από 7.000 αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα και πάνω από 1.600 για ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής μέσω του προγράμματος, αν και η απορρόφηση του συνολικού, προβλεπόμενου κονδυλίου (€100 εκ.) παρέμενε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου (7,65%). Το πρόγραμμα ” Κινούμαι Ηλεκτρικά “ θα παραμείνει ενεργό μέχρι και το τέλος του 2021, εκτός αν λάβει παράταση, φυσικά.

Δείτε επίσης: 

Γιατί να μην επιδοτηθούν και τα ηλεκτρικά πατίνια στην Ελλάδα;

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here