Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Newsletter
    • Αγγελίες
    • Σταθμοί Φόρτισης
    • Ποδηλατόδρομοι
    • Σχετικά με εμάς
    • Επικοινωνία
    Facebook Instagram YouTube
    GetElectricGetElectric
    • REVIEWS-TESTS
      • Accessories
      • e-bikes
      • e-cars
      • e-motorcycles
      • e-scooters
      • How-To
      • Φορτιστές
    • MICROMOBILITY
      • Ηλεκτρικά πατίνια
      • Ηλεκτρικά ποδήλατα
    • EVs
      • e-Cars
      • e-Motorcycles
      • e-Motorsport
      • eVTOL – Drones
      • Υδρογονοκίνηση
    • ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ-ΦΟΡΤΙΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΑ
    • EVENTS
    • Newsletter
    • Αγγελίες
    • Σταθμοί Φόρτισης
    • Ποδηλατόδρομοι
    • Σχετικά με εμάς
    • Επικοινωνία
    GetElectricGetElectric
    Home»Featured»Οι πρώτες βάσεις ασύρματης, ηλιακής φόρτισης για ηλεκτρικά πατίνια στην Ελλάδα!
    Featured

    Οι πρώτες βάσεις ασύρματης, ηλιακής φόρτισης για ηλεκτρικά πατίνια στην Ελλάδα!

    Δημήτρης Σκιάννης23 Σεπτεμβρίου 20222 Mins Read
    Share Facebook Twitter Email
    Follow Us
    Google News Facebook Instagram YouTube
    cleanergy βάσεις φόρτισης κλειδώματος ηλιακή ενέργεια ηλεκτρικά πατίνια θεσσαλονίκη EIT urban mobility ΙΜΕΤ rise scooters emaas (2)
    Το GetElectric.gr είναι στο Google News!
    Ακολουθήστε το GetElectric.gr και ενημερωθείτε καθημερινά για τα νέα γύρω από την ηλεκτροκίνηση, το mobility και την μικροκινητικότητα!
    Add as preferred source on Google

    Τον περασμένο Μάρτιο σας είχαμε γράψει πρώτη φορά για το project ηλιακής, ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, οι φορτιστές αυτοί είναι γεγονός, είναι εγκατεστημένοι και ήδη σε χρήση!

    Υπενθυμίζουμε οτι το project είναι τμήμα του προγράμματος Cleanergy, συνχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και το EIT Urban Mobility. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία και επέκταση ενός στόλου κοινόχρηστων μέσων μικροκινητικότητας, συγκεκριμένα ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία θα είναι πιο “έξυπνα” και θα λειτουργούν πολύ πιο “πράσινα” από τα υπάρχοντα.

    Στo project συνεργάζονται το ΙΜΕΤ (software/app), το eMaaS, η Rise Scooters (πατίνια και εγκατάσταση) και η αναπτυξιακή ΜΑΘ (πιλοτική χρήση). Ο χώρος παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, έως και 3 ηλεκτρικά πατίνια Okai της ελληνικής Rise Scooters, έχουν εγκατεστημένο ένα ειδικό module στην κολώνα του τιμονιού τους. Αυτό το module “κουμπώνει” στην υποδοχή μιας από των 3 στηλών φόρτισης και έτσι ξεκινά η μεταφορά ενέργειας, χωρίς καλώδια και εξωτερικούς φορτιστές. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως κλειδαριά, ώστε να μην μπορούν να κλαπούν τα ηλεκτρικά πατίνια. Η εγκατάσταση εν τέλει θα έχει 5 θέσεις φόρτισης/κλειδώματος, μόλις ολοκληρωθεί. Επίσης, θα υπάρξουν άλλες 3 τέτοιες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, οπότε συνολικά 20 πατίνια θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα.

    Το καλύτερο είναι οτι η ενέργεια προέρχεται από 16 ηλιακά panels, τα οποία είναι επιδαπέδια. Ακόμα πιο ενδιαφέρον το οτι ολόκληρη η εγκατάσταση είναι off-grid, δηλαδή δεν συνδέεται με το δίκτυο. Στο κύριο box της εγκατάστασης υπάρχει συσσωρευτής ενέργειας (μπαταρία) που αποθηκεύει την παραγωγή των panels για ώρες χωρίς ηλιοφάνεια. Η μέγιστη απόδοση είναι 250Wh και σύμφωνα με τους υπευθύνους, τα panels αποδίδουν πάνω από το 95% της δυναμικής της ακόμα και με έντονη συννεφιά. Τέλος, σε κάθε στήλη φόρτισης υπάρχει υποδοχή για κράνος, ώστε ο χρήστης να μην το μεταφέρει μαζί του.

    Τα πρώτα πατίνια παραδόθηκαν ήδη προς κοινή χρήση των υπαλλήλων της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ της ευρύτερης Μητροπολιτικής περιοχής.

    Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

    Δείτε επίσης:

    Σκούτερ, ποδήλατο ή πατίνι; Ποια… μικροκινητικότητα προτιμούν οι χρήστες;

    cleanergy eit urban mobility emaas rise scooters βάση κλειδώματος βάση φόρτισης ηλεκτρικά πατίνια ηλιακοί θεσσαλονικη ΙΜΕΤ μικροκινητικοτητα σημεία φόρτισης φορτιστές πατινιών
    Δημήτρης Σκιάννης

      Λάτρης της τεχνολογίας και της αυτοκίνησης από μικρή ηλικία, αρθρογραφώ σε tech media από το...μακρινό, πλέον, 2006. Το concept της ηλεκτροκίνησης με συνεπήρε από τη στιγμή που ανέβηκα για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό πατίνι και μπήκα στο πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κατά βάθος, όμως, θα είμαι πάντα λίγο "petrolhead"...

      ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

      Το 6ο Electric + Micro Mobility Forum έρχεται στις 1 Οκτωβρίου

      23 Ιουλίου 2026

      Το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά πατίνια θα κριθεί από τους ίδιους τους πολίτες

      14 Ιουλίου 2026
      Add A Comment
      Leave A Reply Cancel Reply

      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

      Εγγραφείτε στο newsletter
      * indicates required

      GetElectric
      Facebook Instagram YouTube
      © 2026 Getelectric.gr

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.