Αρχική EVs e-Cars Πώς στήνεται ένα shared mobility operation στην Ελλάδα;

Πώς στήνεται ένα shared mobility operation στην Ελλάδα;

Το shared mobility, τα διαμοιραζόμενα οχήματα όπως κοινόχρηστα πατίνια, ποδήλατα, σκούτερ και αυτοκίνητα, είναι ήδη κάτι το συνηθισμένο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα λειτουργούν στόλοι shared ηλεκτρικών και πατινιών ποδηλάτων εδώ και σχεδόν 5 χρόνια, έστω και με ορισμένες παύσεις, αλλά ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η διαμοιραζόμενη μικροκινητικότητα κάνει άλματα προόδου. Ταυτόχρονα δημιουργούνται και οι πρώτοι στόλοι car sharing, δειλά-δειλά, μέσω των οποίων θα υπάρχει ακόμα μια εναλλακτική στο Ι.Χ., το ταξί, τα ΜΜΜ.

Αν έχετε αναρωτηθεί έστω και μια φορά το πως γίνεται η διαχείριση ενός τέτοιου στόλου shared οχημάτων, αλλά και το πως κάποιος μπορεί να φτιάξει τον δικό του στόλο σε μια περιοχή και να ξεκινήσει το operation, ήρθε η ώρα να σας δείξουμε. Για να το καταφέρουμε απευθυνθήκαμε στους ανθρώπους της Bee Scooters, οι οποίοι προσφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να “στήσει” το δικό του shared mobility operation σε μια ή περισσότερες πόλεις, εξοπλίζοντάς τον με όλα τα απαραίτητα, με τη μορφή franchise συνεργασίας.

bee scooters ηλεκτρικά πατίνια shared mobility franchise ελλάδα πρέβεζα γλυφάδα στόλους ebikes cars πλατφόρμα (1)

Πως λειτουργεί μια πλατφόρμα διαχείρισης στόλου

Για την δημιουργία του στόλου, προφανώς και χρειάζονται… τα οχήματα. Εκτός των πατινιών, των ποδηλάτων ή οποιουδήποτε άλλου τύπου οχήματος, χρειάζεται ο χώρος στάθμευσης, αποθήκευσης, επαναφόρτισης και συντήρησης των οχημάτων, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα παραπάνω.

Ωστόσο, πέρα από τα όσα… φαίνονται, η διαχείριση του στόλου βασίζεται και στην online πλατφόρμα της, την “ραχοκοκκαλιά” κάθε operation. Δίχως αυτήν είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την κατάσταση και την θέση του κάθε οχήματος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί ο χρήστης για να ξεκλειδώσει το όχημα, δηλάδη το mobile app, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω από το app βρίσκεται η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές του στόλου, για να έχουν τον πλήρη έλεγχό του, 24/7! Εδώ χρειαστήκαμε τη βοήθεια της Bee Scooters, η οποία μας επέτρεψε να δούμε εκ των έσω πως λειτουργεί η δική της πλατφόρμα διαχείρισης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει από πατίνια μέχρι και αυτοκίνητα!

Όπως θα δείτε στα παρακάτω screenshots, η πλατφόρμα αποτελεί ένα πλήρες κέντρο ελέγχου για τον στόλο.

Μέσω αυτής μπορούμε να δούμε που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το κάθε όχημα (εν προκειμένω ηλεκτρικό πατίνι), χάρη στον πομπδέκτη GPS που έχει ενσωματωμένο. Η επικοινωνία με το πατίνι είναι ενεργή, αρκεί να βρίσκεται σε περιοχή κάλυψης με σήμα κινητής τηλεφωνίας. Eκτός της θέσης τους, μπορούμε να δούμε την στάθμη της μπαταρίας τους αλλά και το αν παρουσιάζουν κάποιο σφάλμα/δυσλειτουργία. Φυσικά, αν το όχημα εκπέμψει “συναγερμό” (π.χ. σε απόπειρα κλοπής ή κακής μεταχείρισης/χρήσης), ο χειριστής δέχεται άμεσα ένα alert μέσω της πλατφόρμας που τον ενημερώνει για το συμβάν. Η προσθαφαίρεση οχημάτων στον στόλο είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, όπως και ο απομακρυσμένος τους έλεγχος.

Επίσης μπορείτε μέσω της ίδιας πλατφόρμας να διατηρείτε ανεξάρτητους, πολλαπλούς στόλους οχημάτων και να τους διαχειρίζεστε ξεχωριστά.

Το ένα μέρος της εξίσωσης είναι ο στόλος. Το σημαντικότερο, από εμπορικής πλευράς, όμως, είναι ο χρήστης. Οι χρήστες κατεβάζουν το app και σε ελάχιστο χρόνο, με τη εισαγωγή του αριθμού του τηλεφώνου τους, έχουν εγγραφεί και είναι έτοιμοι να ξεκλειδώσουν το όχημα. Μπορείτε, λοιπόν, να δείτε τον κάθε χρήστη ξεχωριστά, τη χρήση που έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά και τους χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο όχημα. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα της πορείας του operation, ώστε να είστε σε θέση να την βελτιώσετε σταδιακά, η πλατφόρμα της Bee Scooters σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι βλέπει ο χρήστης του app της Bee Scooters

Πληροφορίες όπως η μέση απόσταση ανά “ride”, η μέση ταχύτητα, ο μέσος χρόνος χρήσης αλλά φυσικά και οτιδήποτε αφορά το income του operation, αυτό που εν τέλει το καταστά βιώσιμο και κερδοφόρο για τον operator. Μπορείτε να δείτε, λοιπόν, τα έσοδα ανά όχημα, συγκεντρωτικά και ξεχωριστά, το spending κάθε χρήστη, μπορείτε και να ορίσετε τα έξοδα συντήρησης ή επισκευών ανά όχημα, ώστε να βλέπετε με μια ματιά πόσα αποφέρει “καθαρά” κάθε όχημα στην επιχείρισή σας.

Και φυσικά μπορείτε να δείτε, με τη μορφή heatmap αλλά και αναλυτικότερα, το που κινούνται περισσότερο τα οχήματά σας, από που προτιμά ο κόσμος να τα παραλαμβάνει και που επιλέγει να τα σταθμεύει. Αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ιδανικά τα “hotspots” οχημάτων και τις διαθέσιμες διαδρομές/περιοχές, ώστε να μην έχετε οχήματα που υπολειτουργούν και δεν αποφέρουν αρκετά έσοδα, αλλά να διατηρούνται ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα.

Το heatmap χρήσης των οχημάτων

Εννοείται, επίσης, οτι μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορείτε να αξιοποιήσετε το GPS και την τεχνολογία geofencing για να ορίσετε τις επιτρεπόμενες ζώνες χρήσης των οχηματων. Έξω από τα όρια αυτών, το όχημα είτε ακινητοποιείται ομαλά, είτε δεν μπορεί να τερματιστεί η διαδρομή από τον χρήστη, έτσι τον περιορίζετε στις περιοχές που θέλετε και έχετε συμφωνήσει με τις τοπικές αρχές. Μπορείτε ακόμα και να ορίζετε ζώνες ήπιας κυκλοφορίας όπου τα οχήματα αυτομάτως θα μειώνουν ταχύτητα και θα περιορίζονται σε χαμηλότερα Km/h, για λόγους ασφάλειας (π.χ. πεζόδρομους, εμπορικά κέντρα, πάρκα κ.λπ.).

Τέλος, μπορείτε να στήσετε μέσα σε ελάχιστο χρόνο ένα promotion για τον στόλο σας, προσφέροντας κάποια δωρεάν λεπτά χρήσης στους χρήστες, ή ένα κουπόνι δωρέαν rides. Οι χρήστες ενημερώνονται άμεσα μέσω e-mail ή push notification για την προσφορά και από την εμπειρία μας, είναι μια δυνατότητα που θα μπορείτε να αξιοποιείτε σε αρκετές περιστάσεις μέσα στο έτος.

 

Όλα τα παραπάνω σας προσφέρει η πλατφόρμα της Bee Scooters και αν σας φάνηκαν… βούνο, την συνοδεύει το απαραίτητο training από τους ανθρώπους της, οι οποίοι θα σας εξηγήσουν πως λειτουργεί και θα σας δείξουν κάθε πτυχή της, ώστε μέσα σε λίγες μέρες να είστε πλήρως εξοικειωμένοι με αυτήν.

Επιπλέον, οι άνθρωποι της Bee Scooters, έχοντας ήδη μεγάλη εμπειρία από ride sharing operations σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα σας υποστηρίξουν σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας και έναρξης του operation, από τη δημιουργία του business plan για κάθε πόλη/περιοχή και τις προτάσεις για επιλογή ζωνών χρήσης και χώρων στάθμευσης, μέχρι την προμήθεια, εκπαίδευση αλλά και συντήρηση των στόλου σας.

Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει επιχειρηματικά ο κόσμος του shared mobility και θέλετε να κάνετε το δικό σας βήμα, η Bee Scooters μπορεί να σας βοηθήσει. Μάθετε περισσότερα και επικοινωνήστε με τους ανθρώπους της στο bee-scooters.com.

shared mobility shared mobility

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.