Έχουμε διαβάσει και στο παρελθόν για αυτόνομα ηλεκτρικά πατίνια που θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους, θα πηγαίνουν μόνα τους στους σταθμούς φόρτισής και θα επιστρέφουν στο χώρο στάθμευσης απ’όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα ενοικιάσουν για λίγα λεπτά. Πλέον, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτή καθώς τα πρώτα αυτοκινούμενα, τηλεκατευθυνόμενα ηλεκτρικά πατίνια είναι γεγονός.

Δεν είναι “αυτόνομα”, φυσικά, αφού ελέγχονται από ειδικούς χειριστές. Βρίσκονται σε ένα μικρό προάστιο της Atlanta των ΗΠΑ και παρ’ότι φέρουν “ελαφρά” αυτόνομη τεχνολογία, καθοδηγούνται από ανθρώπους που βρίσκονται… στο Μεξικό, σχεδόν 3.000 Km μακριά. Αυτοί βλέπουν live εικόνα μέσα από τις ενσωματωμένες κάμερες των πατινιών και χρησιμοποιούν… χειριστήρια Xbox για να πλοηγήσουν τα πατίνια, τα οποία προς το παρόν περιορίζονται σε ένα εμπορικό πάρκο ονόματι Peachtree Corners. 

Το εγχείρημα υλοποιείται από κοινού από 3 εταιρείες. Η Tortoise εξοπλίζει τα πατίνια της Go X με την απαιτούμενη τεχνολογία τηλεχειρισμού και η Curiosity Labs είναι απλά ένας “smart city” incubator που διευκολύνει και προωθεί την κατάσταση, πεπεισμένη πως αυτό είναι το μέλλον της ηλεκτρο-μικροκινητικότητας στις πόλεις.

Τα πατίνια αυτά (κατασκευασμένα από την Xiaomi) διαθέτουν 2 μικρές, βοηθητικές ρόδες, λίγο πιο μπροστά από τον πίσω τροχό, ώστε να μπορούν να ισορροπούν χωρίς αναβάτη. Τυπικά, λοιπόν, είναι τετράτροχα, όμως οι βοηθητικές ρόδες αποσύρονται έξυπνα όταν έρθει η ώρα για το ride. Ήδη 100 τέτοια πατίνια είναι διαθέσιμα στους χρήστες και εδώ ξεκινά η “μαγεία”: Ο χρήστης ανοίγει το σχετικό app, “καλεί” ένα πατίνι και μέσα σε λίγα λεπτά, αυτό φτάνει στα χέρια του χωρίς να κουνηθεί από τη θέση του ίδιος! Φυσικά, όντας μια δοκιμαστική περίοδος, άνθρωποι της Go X βρίσκονται stand-by ώστε να βοηθήσουν αν το πατίνι δεν καταφέρει να φτάσει στον χρήση για οποιονδήποτε λόγο (εμπόδιο, πτώση κ.λπ.)

Ποια προβλήματα λύνει ο τηλεχειρισμός;

Πρακτικά, το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν οι εταιρείες αυτές είναι διπλό. Πρώτον, η διαθεσιμότητα. Σε πολύ κεντρικά σημεία των πόλεων είναι πανεύκολο για κάποιον να βρεί διαθέσιμο πατίνι, έστω σε ακτίνα 200-300 μέτρων. Όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, όμως, τα πατίνια γίνονται πολύ λιγότερα. Με τον τηλεχειρισμό, ο χρήστης μπορεί να καλέσει ένα πατίνι, ακόμα κι αν βρίσκεται στο σπίτι του ή σε κάποιο μαγαζί, για παράδειγμα, όπως ακριβώς θα καλούσε ένα ταξί ή ένα Uber.

Το δεύτερο σκέλος του προβλήματος είναι η συλλογή των πατινιών για επαναφόρτιση, έλεγχο και συντήρηση/επισκευή. Η επαναφόρτιση, ειδικά, πρέπει να γίνεται καθημερινά και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι που συλλέγουν τα πατίνια, τα φορτίζουν και τα επιστρέφουν σε συγκεκριμένες θέσεις-spots. Αρκετές εταιρείες επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν υπαλλήλους αλλά να επιτρέπουν σε οποιονδήποτε θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά, αποκομίζοντας μια χρηματική αμοιβή ανά πατίνι που φορτίζει, αυτοί είναι οι λεγόμενοι “juicers”. Το κόστος αυτών των ανθρώπων είναι υψηλό για τις εταιρείες ενοικίασης και συμπιέζει σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο κερδών τους. Με τα τηλεκατευθυνόμενα (και μετέπειτα αυτόνομα) πατίνια, δε θα υπάρχει ανάγκη για τέτοιους υπαλλήλους αφού τα πατίνια θα μπορούν μόνα τους να μετακινούνται από και προς τους σταθμούς φόρτισης, ακόμα και τις αποθήκες/service points της εταιρείας.

Επίσης, οι εταιρείες μπορούν να μετακινούν εξ’αποστάσεως τα πατίνια τους στα “σωστά” σημεία καθώς αρκετοί χρήστες τα εγκαταλείπουν σε πεζοδρόμια, δρόμους και γενικότερα σε τοποθεσίες όπου δημιουργείται πρόβλημα από την παρουσία τους.

Διαβάστε επίσης: Rise Scooters, η ελληνική startup που κατέκτησε τη Θεσσαλονίκη με τα πατίνια της

Ο CEO της Tortoise, Dmitry Shevelenko, δήλωσε πως η startup του θα παρουσιάσει νέα, τηλεκατευθυνόμενα πατίνια μέσα στο 2020, πιθανότατα με 3 τροχούς ώστε να μη χρειάζονται βοηθητικές ρόδες και πως δε θα συνεχίσει να τροποποιεί υπάρχοντα μοντέλα, όπως αυτά της Go X. Τέλος, υποστηρίζει πως ο τηλεχειρισμός μπορεί να “σώσει” τις εταιρείες ενοικίασης πατινιών μειώνοντας σημαντικά τα έξοδά τους, βασιζόμενος και σε μια έρευνα του MIT. Η έρευνα συμπεραίνει πως οι operators πατινιών μπορούν να αυξήσουν έως και 10 φορές τη χρησιμοποίηση των πατινιών τους αν τα “αναδιανέμουν” κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου απαιτείται, αντί της κλασικής τακτικής του ενός και μοναδικού deployment, το πρωί κάθε ημέρας.

Πηγή: Verge

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.