Στις περισσότερες περιοχές και χώρες της Ευρώπης, το όριο ταχύτητας για τα ηλεκτρικά ποδήλατα (και τα ηλεκτρικά πατίνια) είναι τα 25 Km/h. Ωστόσο, οι “εξαιρέσεις” διαρκώς αυξάνονται, είτε σε επίπεδο πόλεων, είτε ακόμα και χωρών. Προς τα κάτω, βέβαια, αφού η Ε.Ε. δεν επιτρέπει ταχύτητες υποβοήθησης άνω των 25 Km/h (στις ΗΠΑ είναι 32 Km/h). Το Άμστερνταμ, μια πρωτεύουσα διάσημη για τα εκατομμύρια ποδήλατά της, θέλει να προστεθεί στις εξαιρέσεις, μειώνοντας το όριο υποβοήθησης στα 20 Km/h. 

Με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, η επικεφαλής μεταφορών της πόλης, Melanie Van Der Horst, έθεσε το ζήτημα των ταχυτήτων e-bikes. Όσα πηγαίνουν με 25 Km/h είναι… οριακά ανεκτά, αλλά υπάρχουν και μοντέλα που ανεπίσημα φθάνουν τα 30 ή και τα 40 Km/h. Οι ταχύτητες αυτές δεν είναι επικίνδυνες καθαυτές, αλλά μέσα σε ποδηλατόδρομους όπου τα περισσότερα ποδήλατα κινούνται με 15-25 Km/h και οι πεζοί έχουν συνηθίσει τις ταχύτητες αυτές, τα “γρήγορα” e-bikes είναι επικίνδυνα.

riese and muller darmstadt e-bikes ηλεκτρικά ποδήλατα kosmoride tour ξενάγηση γερμανία εργοστάσιο μικροκινητικότητα (19) e-bike
e-bikes στο Darmstadt – GetElectric.gr

Για την επιβολή του ορίου των 20 Km/h, θα πρέπει να ψηφιστεί ένας εθνικός νόμος στην Ολλανδία. Εν τω μεταξύ, η πόλη προσπαθεί να ενθαρρύνει τους ταχύτερους αναβάτες ηλεκτρικών ποδηλάτων να παραμείνουν στους δρόμους αντί να χρησιμοποιούν τους ποδηλατόδρομους. Προωθεί, επίσης, τη χρήση έξυπνων εφαρμογών που ειδοποιούν τους ποδηλάτες όταν εισέρχονται σε ζώνες χαμηλότερης ταχύτητας.

Το Road.cc αναφέρει πως τα 2/3 των καθημερινών μετακινήσεων στην πόλη πραγματοποιούνται με ποδήλατο. Περίπου το 50% των ποδηλάτων που πωλούνται στην πόλη είναι ηλεκτρικά.

Γιάννης Τσομπάνογλου

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Με πινακίδες και όριο 20 Km/h τα πατίνια στο Λονδίνο

Πηγή: Electrek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.