Αρχική Micromobility Το Όσλο περιορίζει την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών

Το Όσλο περιορίζει την ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών

To Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, είναι και μια από τις πόλεις με τα περισσότερα dockless, ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια. Μάλιστα, έχει τα περισσότερα ενοικιαζόμενα πατίνια ανά κάτοικο στην Ευρώπη! Περίπου 30.000 πατίνια βρίσκονται σήμερα στους δρόμους της πόλης, χωρίς να υπολογίζονται τα ιδιόκτητα, βέβαια. Η αύξησή τους είναι τεράστια σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, όταν ήταν “μόλις” 16.000. Όλα αυτά σε μια πόλη μόνο 700.000 κατοίκων! 

Ωστόσο, ο τεράστιος αριθμός τους οδηγεί και σε αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων, μοιραία. Μόνο τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν 421 ατυχήματα με πατίνια, κάτι που έχει θορυβήσει τις δημοτικές αρχές. Αρκετά από αυτά έλαβαν χώρα βραδυνές και μεταμεσονύκτιες ώρες, ενώ αρκετοί από τους αναβάτες ήταν και υπό την επήρεια αλκοόλ. Έτσι, οι αρχές προχωρούν σε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμών των πατινιών αλλά και των ατυχημάτων.

Από το Σεπτέμβριο, οι εταιρείες που έχουν άδεια λειτουργίας στο Oslo, μεταξύ των οποίων η Voi και η Tier, θα πρέπει αθροιστικά να έχουν έως 8.000 πατίνια στην πόλη, μια μείωση της τάξεως του 75% περίπου. Επίσης, θα απαγορεύεται η ενοικίαση μεταξύ 23.00-05.00, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα νυχτερινά περιστατικά. Μάλιστα, μόνο το 15% των 8.000 πατινιών θα μπορούν να βρίσκονται και να λειτουργούν στην περιοχή του κέντρου, ενώ το υπόλοιπο 85% θα χωρίζεται αναλόγως στις υπόλοιπες “ζώνες” της πόλης.

Οι εταιρείες ενοικίασης ήδη είχαν εφαρμόσει “οικοθελώς” την απαγόρευση μεταξύ 01.00-05.00. Ωστόσο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο πίεσε ώστε η απαγόρευση να ξεκινά από τις 23.00, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του, αρκετοί τραυματισμοί καταγράφονται μεταξύ 23.00-00.00. Ορισμένες μέρες (κυρίως από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και της Κυριακής), απαιτείτο επιπλέον προσωπικό στις βραδυνές βάρδιες για να καλύψει τα αυξημένα περιστατικά. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για πρώτη φορά στο Όσλο τα ατυχήματα με πατίνια ξεπέρασαν αυτά των ποδηλάτων.

Η αντίδραση των εταιρειών ενοικίασης

Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες ενοικίασης δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες με τις εξελίξεις. Η επικεφαλής της Voi στη Νορβηγία, Christina Moe Gjerd, δήλωσε πως τα νέα μέτρα είναι παράλογα και απερίσκεπτα. Να σημειωθεί πως η εταιρεία είχε μειώσει και τη μέγιστη ταχύτητα των πατινιών της κατά τις βραδυνές ώρες, από τα 20 Km/h στα 15 Km/h, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την κατάσταση.

Ένα άλλο πρόβλημα για τις εταιρείες είναι οτι πλέον οφείλουν να μοιράζονται στοιχεία που αφορούν τις διαδρομές των πατινιών τους με τις τοπικές αρχές. Το νομικό τμήμα της Tier, όμως, ήδη απέστειλε επιστολή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Νορβηγίας, τονίζοντας οτι το αίτημα παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών και οτι θα μπορούν να ταυτοποιούνται σχετικά εύκολα, ακόμα κι αν τα δεδομένα κίνηση είναι ανώνυμα.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Στα 10 Km/h το όριο για τα πατίνια στο Παρίσι

Πηγή: LifeinNorway

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.