Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και ιδίως των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμβαδίζει, εξ’ορισμού, με την ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης. Το δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με ένα EV να καθίσταται, πρακτικά, δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε το δίκτυο να επεκταθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντικός στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης. Κάθε Δήμος της χώρας ξεχωριστά θα πρέπει να φροντίσει εγκαίρως για την εγκάσταση κοινόχρηστων σταθμών φόρτισης και ταχυφόρτισης, ώστε να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες του αλλά και επισκέπτες. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε πρόγραμμα για χρηματοδότηση των Δήμων για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 3ετής και ολοκληρώνεται στις 31.03.2022. Για τη διετία 2020-2021, η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 5,42 εκατ. €.

8 στους 10 Δήμους είπαν “ναι” στα ΣΦΗΟ

Οι περισσότεροι Δήμοι ανταποκρίθηκαν εξ΄αρχής θετικά σε αυτό το “κάλεσμα” και υπέβαλαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση ΣΦΗΟ. Συνολικά 279 εκ των 332 Δήμων της χώρας έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση για την δημουργία σταθμών φόρτισης, όπως ανέφερε ο κ.Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων στο Electric + Micro Mobility Forum 2021. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξεως του 82,2%, το οποίο είναι σαφώς υψηλό και δείχνει οτι οι περισσότεροι Δήμοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ταχείας ανάπτυξης του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το αποτέλεσμα της δράσης αυτής θα είναι η δημιουργία πάνω από 10.000 δημοτικών σταθμών φόρτισης στην επικράτεια.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση προκειμένου όλοι οι Δήμοι -οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022– να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το video του συνεδρίου παρακάτω. Η παρουσίαση του κ.Παπαστεργίου ξεκινά στο 4.28′.30″ και η επίμαχη αναφορά του βρίσκεται στο 4.55′.00″.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.