Κάθιε χώρα της Ε.Ε. “τρέχει” το δικό της πρόγραμμα επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και αποσύρσεων για παλιά και ρυπογόνα οχήματα, υπέρ των ηλεκτρικών δίτροχων και τετράτροχων. Σε αντίθεση με το δικό μας “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, όμως, η Λιθουανία έχει ακολουθήσει ένα ελαφρώς διαφορετικό δρόμο.

Η κυβέρνηση της χώρας ωθεί τους κατόχους παλιών και ρυπογόνων ΙΧ να τα αποσύρουν, αποκομίζοντας έτσι μια επιδότηση για να αγοράσουν ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικά ή συμβατικά ποδήλατα, ακόμα και… εισιτήρια για τα ΜΜΜ!

Από τα μέσα Μαϊου που “τρέχει” αυτό το πρόγραμμα, πάνω 8.500 Λιθουανοί έχουν κάνει αίτηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο LRT. Το όφελος απόσυρσης αγγίζει συνήθως τα €1.000 ή ακόμα περισσότερα για τα πολύ παλιά και ρυπογόνα οχήματα. Ποσό που είναι υπερ-αρκετό για την αγορά ενός ηλεκτρικού πατινιού ή ποδηλάτου, ενώ με λίγα επιπλέον χρήματα, οι Λιθουανοί μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά σκούτερ.

Win-win situation!

Με την έξυπνη, αυτή, μέθοδο, παλιά ΙΧ απομακρύνονται τελείως από τους δρόμους αλλά δεν αντικαθίστανται από άλλα ΙΧ, παρά μόνο από δίτροχα (π.χ. πατίνια) ή τα ΜΜΜ. Έτσι, αφ’ενός η ηλικία του στόλου μειώνεται, όπως και η ρύπανση, αφ’ετέρου δίνεται η δυνατότητα σχεδόν σε όλους να… κινούνται ηλεκτρικά, ακόμα κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα νέας τεχνολογίας ΙΧ.

Έτσι, το 95% των €8 εκ. που αρχικά προϋπολογίστηκαν, έχει ήδη απορροφηθεί και η κυβέρνηση προσθέτει επιπλέον €3 εκ. για το πρόγραμμα αυτό. Σχεδόν τα €5 εκ. έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ηλεκτρικών πατινιών και συμβατικών ποδηλάτων, €269.000 για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, €136.000 για την αγορά ηλεκτρικών σκούτερ και μοτοποδηλάτων και €50.000 για την αγορά εισιτηρίων ΜΜΜ.

Δείτε επίσης: Μια ελληνική, έξυπνη βάση για πατίνια και ποδήλατα!

Υπενθυμίζουμε οτι το ελληνικό “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δεν προβλέπει την απόσυρση ΙΧ για την αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου, παρά μόνο για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Με τα αποτελέσματα, φυσικά, να είναι σχετικά απογοητευτικά, καθώς οι περισσότεροι επιδοτούμενοι προτιμούν να κρατήσουν το παλιό τους ΙΧ και να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό δίκυκλο σαν εναλλακτικό όχημα μετακίνησης.

Πηγή: TheNextWeb

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.