Αρχική EVs e-Cars Το… savoir vivre των κατόχων EVs: Κανόνες καλής συμπεριφοράς

Το… savoir vivre των κατόχων EVs: Κανόνες καλής συμπεριφοράς

savoir vivre ηλεκτροκίνηση

Η εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης φέρνει αλλαγές τόσο στους δρόμους και το περιβάλλον, όσο και στη συμπεριφορά και την κοινωνική μας ζωή. Μπορεί ένα EV να χρησιμοποιείται, ουσιαστικά, όπως ένα συμβατικό όχημα στον δρόμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εξοικειωθεί ακόμη με τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες του. Ειδικά όταν φθάνουμε στο ζήτημα της φόρτισης, τα φαινόμενα… “αγένειας”, τόσο από τους κατόχους EVs, όσο και από τους μη κατόχους, είναι σχεδόν καθημερινά. Έτσι, σταδιακά διαμορφώνονται νέοι κανόνες “καλής συμπεριφοράς” γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, ένα ιδιότυπο savoir vivre της ηλεκτροκίνησης.

Ίσως να έχετε ήδη γίνει μάρτυρες αυτού του σκηνικού: Ένα προφανώς θερμικό αυτοκίνητο έχει σταθμεύσει σε θέση φόρτισης EV, σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό parking. Ο οδηγός του είτε αγνοεί ότι η θέση προορίζεται για ηλεκτρικά οχήματα, είτε απλώς αδιαφορεί και θεωρεί πως… είναι απίθανο να εμφανιστεί κάποιο ηλεκτρικό όχημα για να φορτίσει όσο αυτός κάνει την βόλτα ή τα ψώνια του. Το δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι περιορισμένο, επεκτεινόμενο με αργούς ρυθμούς. Έτσι, κάθε κοινόχρηστος φορτιστής είναι πολύτιμος για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Ειδικά αν αναλογιστούμε οτι ο κάτοχος του EV εξαρτάται από την φόρτιση στο συγκεκριμένο σημείο για να συνεχίσει τις διαδρομές ή το ταξίδι του.

Κανόνες καλής συμπεριφοράς σε θέσεις φόρτισης

Οι μη κάτοχοι EVs, λοιπόν, πρέπει να προσέχουν τις ειδικές θέσεις στάθμευσης για ηλεκτρικά οχήματα και να μην τις καταλαμβάνουν. Επιπλέον, καθώς ο φορτιστής βρίσκεται σε απόσταση από το όχημα, καλό είναι να προσέχουν ώστε να μην εμποδίζουν το καλώδιο από το να φθάσει στην υποδοχή φόρτισης του EV. Φυσικά, προσοχή χρειάζεται περνώντας δίπλα από ένα EV που επαναφορτίζεται, ώστε να μην μπερδευτεί/τραβήξει το καλώδιο κατά λάθος.

Το ίδιο πρόβλημα, όμως, προκαλείται και από κατόχους EVs! Οι οποίοι αφήνουν το όχημά τους να επαναφορτιστεί για ώρες, αδιαφορώντας για την κατάληψη της θέσης, παρ’ότι η μπαταρία τους μπορεί να έχει ήδη γεμίσει. Ως αντίμετρα σε αυτή τη συμπεριφορά θα δούμε την υψηλή χρέωση για την κατάληψη της θέσης πέραν του χρόνου φόρτισης, την ειδοποίηση του κατόχου στο smartphone του όταν η φόρτιση ολοκληρωθεί κ.λπ.

Από την άλλη όταν φθάνετε με το EV σας σε ένα φορτιστή όπου βρίσκεται άλλο όχημα, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχει γεμίσει ήδη τη μπαταρία του, υπάρχουν δύο “δρόμοι”. Ο ένας είναι να περιμένετε την επιστροφή του κατόχου του ή να προσπαθήσετε να τον εντοπίσετε. Ο άλλος είναι να βγάλετε την πρίζα (αν υποστηρίζεται από το όχημα και δεν έχει “κλειδώσει” σε αυτό) και να την τοποθετήσετε στο δικό σας, αν υπάρχει διαθέσιμη θέση στάθμευσης ακριβώς δίπλα, φυσικά. Εδώ οι απόψεις μάλλον διίστανται, καθώς κανείς δεν θέλει να… αγγίζουν το αυτοκινητό του. Αλλά η κατάληψη θέσης φόρτισης ενώ δεν απαιτείται φόρτιση, είναι σίγουρα δείγμα κακών τρόπων.

Ειδικά για τα Tesla…

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες Tesla, συγκεκριμένα, υπάρχει ακόμη ένας “κανόνας”. Σε σταθμούς Supercharger, συνήθως ο κάθε φορτιστής εξυπηρετεί δύο θέσεις. Αν, όμως, συνδεθούν ταυτόχρονα 2 Tesla στον ίδιο φορτιστή, η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται στο μισό. Αρκετοί κάτοχοι Tesla αγνοούν αυτή τη λεπτομέρεια, γι’αυτό και την αναφέρουμε. Όταν, λοιπόν, βρεθείτε με το Tesla σας μπροστά σε διαθέσιμους Superchargers, επιλέξτε κάποιον στον οποίο δεν βρίσκεται ήδη συνδεδεμένο κάποιο άλλο Tesla, αν υπάρχει. Αλλιώς βγαίνετε κι εσείς “χαμένοι”, καθώς η φόρτισή σας θα διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο!

Φόρτιση EV ως επισκέπτες

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στατιστικό έρχεται από μια έρευνα της KIA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από 2.000 άτομα, το 61% απάντησαν πως θα θεωρούσαν αγενή έναν επισκέπτη στο σπίτι τους, αν τους ζητούσε να βάλει στην πρίζα το EV του. Ωστόσο, το 56% δήλωσε πως θα ένιωθε άσχημα να του το αρνηθεί! Το 63% θεωρούν πως αυτό είναι σαν να ζητήσεις από τον οικοδεσπότη σου λίγη… βενζίνη ή diesel. Λογικό, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει και κανείς δεν έχει συνηθίσει να την παρέχει δωρεάν για τέτοιο σκοπό.

Από την άλλη, ο καλός οικοδεσπότης πρέπει να προσφέρει ό,τι μπορεί και θεωρείται πρέπον στους επισκέπτες του. Με την ηλεκτροκίνηση να εξαπλώνεται, η προσφορά φόρτισης του EV ίσως αρχίσει να θεωρείται δεδομένη. Ακριβώς όπως θα προσφέραμε σε έναν επισκέπτη, φαγητό, καφέ, ποτό! Φυσικά, οι επισκέπτες πρέπει από τη μεριά τους να μην το… παρακάνουν με την δωρεάν φόρτιση. Και ιδανικά πρέπει να περιμένουν από τον οικοδεσπότη να τους προσφέρει την πρίζα, παρά να την ζητήσουν οι ίδιοι. Αυτά για το Ηνωμένο Βασίλειο αφού στην Ελλάδα, οι κοινωνικές επιταγές διαφέρουν…

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

“Σταματήστε να παρκάρετε σε θέσεις ηλεκτρικών αυτοκίνητων!”

Πηγή: CleanTechnica

savoir vivre savoir vivre

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.