Η ηλεκτροκίνηση σίγουρα δεν περιορίζεται σε ό,τι έχει… ρόδες, αφού ήδη έχουμε δει αρκετά πλωτά και ιπτάμενα ηλεκτρικά οχήματα. Όσον αφορά τα πλωτά, το μεγαλύτερο ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο του κόσμου μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία το παρθενικό του ταξίδι. Πρόκειται για το Yangtze River Three Gorges 1, το οποίο έχει μπαταρίες χωρητικότητας… 7.500 kWh!

Χάριν σύγκρισης, ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μπαταρία 50-70 kWh, συνήθως. Το κινέζικο ηλεκτρικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει έως 1.300 επιβάτες και έχει μήκος 100 μέτρων. Κατασκευάστηκε για μικρές κρουαζιέρες κατά μήκος του ποταμού Yangtze, στην επαρχία Hubei της Κίνας. Όσο για το πόσο κόστισε, μπορείτε να υπολογίζετε περί τα €20 εκ.

Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν πως είναι το πρώτο πραγματικά μηδενικών εκπομπών ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο. Αυτό διότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την επαναφόρτιση των μπαταριών του προέρχεται από την υδροηλεκτρική μονάδα του φράγματος Three Gorges, στον ποταμό Yangtze. Ποια είναι η αυτονομία του, όμως; Με μια θηριώδη μπαταρία όπως αυτή που προαναφέραμε και σε συνδυασμό με τις σχετικά μικρές ταχύτητες που αναπτύσσει ένα πλοίο, θα περιμένατε αρκετές εκατοντάδες μίλια, ίσως. Η πραγματικότητα είναι πως το πλοίο έχει αυτονομία περίπου 100 Km με μια φόρτιση (54 ν.μ.). Ακόμα κι έτσι, το Three Gorges 1 “ελαφρύνει” το περιβάλλον από περίπου 530 τόνους καυσίμου που θα χρησιμοποιούσε, εκπέμποντας 1.660 τόνους ρύπων ετησίως. Απολαύστε το στο παραπάνω video.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News, στο YouTube, στο Facebook και στο Instagram!

Δείτε επίσης:

Ηλεκτρικό σκάφος από τη Hyundai, θα παράγει υδρογόνο από θαλασσινό νερό!

Πηγή: Electrek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.