Αρχική EVs Οι 42 εταιρείες που θα λάβουν €2,9 δις για την ανάπτυξη μπαταριών

Οι 42 εταιρείες που θα λάβουν €2,9 δις για την ανάπτυξη μπαταριών

μπαταρίες

H Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να μεταφέρουν την ανάπτυξη μπαταριών για EVs εντός Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστους τους αλλά και να απεξαρτηθούν από τους Ασιάτες κατασκευαστές μπαταριών. Έτσι, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα τις εταιρείες που θα λάβουν ένα μέρος του κονδυλίου μέσω του προγράμματος “European Battery Innovation”.

Το συνολικό ποσό αγγίζει τα €2,9 δις και μεταξύ των κύριων αποδεκτών του είναι οι Tesla, BMW και FCA. Το πρόγραμμα “τρέχει” η Κομισιόν και θα βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην ανάπτυξη μπαταριών “in-house”. Επιπλέον €9 δις αναμένονται από ιδιωτικά funds για τον ίδιο σκοπό. Το κονδύλι δεν διατίθεται μόνο για την κατασκευή μπαταριών, αλλά γενικότερα για το R&D και τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον κλάδο των μεταφορών και της αυτοκίνησης.

Συνολικά 42 εταιρείες εγκρίθηκαν από την Κομισιόν ως αποδέκτες της οικονομικής στήριξης. Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται αφορούν τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα τους, τα στοιχεία μπαταριών, τα ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών και την ανακύκλωση και βιωσιμότητα. Η Tesla έλαβε έγκριση για τις 3 από τις 4 κατηγορίες, όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να αναφερθεί πως μια ελληνική εταιρεία, η Systems Sunlight, εγκρίθηκε σε 2 κατηγορίες. Η Sunlight είναι μέλος του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου να αναπτύξουν δικές τους τεχνολογίες και μονάδες παραγωγής. Έτσι, το κόστος των μπαταριών θα μειωθεί και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ωστόσο, δεν αλλάζει την εξάρτηση από τα κοιτάσματα Λιθίου και λοιπών μετάλλων που απαιτούνται για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό τους στην Ασία και τη Ν.Αμερική.

Σας αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολουθήστε μας στο Google News!

 

Δείτε επίσης:

Γερμανία και Γαλλία ετοιμάζουν εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών με κόστος €5 δις

Πηγή: Electrek

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.