Αρχική Micromobility Οι υποχρεώσεις όσων παράγουν μπαταρίες ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

Οι υποχρεώσεις όσων παράγουν μπαταρίες ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

μπαταρίες

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, σε απάντηση ερωτημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τη διαχείριση των ενσωματωμένων στηλών και συσσωρευτών και την ενδεδειγμένη διαχείρισή τους, ενημερώνει του παραγωγούς Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, που διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρικές στήλες ή συσσωρευτές ενσωματωμένες σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, για τα παρακάτω:

α) Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2017/699/ΕΕ, άρθρο 2, οι υπόχρεοι παραγωγοί ΗΗΕ στο μεικτό βάρος του ΗΗΕ που δηλώνουν στον φορέα ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ «πρέπει να εξαιρούν το βάρος των ηλεκτρικών στηλών/συσσωρευτών» – συνεπώς προκύπτει ότι το βάρος των συσσωρευτών αυτών πρέπει να δηλώνεται σαφώς διακριτά.
β) Στο άρθρο 2, παρ. 12 της ΚΥΑ 41624/2057/Ε103/2010 που αφορά στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, αναφέρεται ότι ως «Παραγωγός ορίζεται κάθε πρόσωπο το οποίο, ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως επικοινωνίας, όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις σχετικά με την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις, διαθέτει, για πρώτη φορά και κατ’ επάγγελμα στην αγορά, ηλεκτρικές στήλες ή συσσωρευτές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ενσωματωμένες σε συσκευές ή οχήματα».
γ) Επιπλέον στην ως άνω ΚΥΑ στο άρ. 10, παρ. 1.1 αναφέρεται ότι «οι παραγωγοί που διαθέτουν στην αγορά αποκλειστικά ηλεκτρικές στήλες ή συσσωρευτές ενσωματωμένες σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές απαλλάσσονται της υποχρέωσης οργάνωσης ΣΣΕΔ ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, μόνο εφόσον τα αντίστοιχα ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ καλύπτουν το σχετικό κόστος διαχείρισης των αποβλήτων των εν λόγω ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.»
δ) Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις ανανέωσης της έγκρισης των δύο ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ
(ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.) και ειδικότερα σύμφωνα με τον όρο Α.10.2, «’Οσον αφορά τα ΑΗΗΕ με ενσωματωμενες ηλεκτρικές στήλες ή συσσωρευτές, δεδομένου του εκτελεστικού κανονισμού 2017/699/ΕΕ, ο φορέας οφείλει να ενημερώσει τους αντίστοιχους υπόχρεους παραγωγούς για την υποχρέωση συμμετοχής τους σε ΣΣΕΔ ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.», καθώς πλέον τα ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε μέρος του κόστους διαχείρισης των ενσωματωμένων στα ΗΗΕ ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι Παραγωγοί ΗΗΕ με ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες ή συσσωρευτές (ΗΣΣ):

α) οφείλουν να διασφαλίζουν όχι μόνο την εναλλακτική διαχείριση του ηλεκτρονικού και
ηλεκτρικού εξοπλισμού που διαθέτουν στην ελληνική αγορά όταν αυτός καταστεί απόβλητο (ΑΗΗΕ) αλλά και των ενσωματωμένων σε αυτόν ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών (ΑΗΣΣ), εφόσον είναι οι πρώτοι που διαθέτουν τις ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές στην ελληνική αγορά (ήτοι το παραστατικό πώλησης του προμηθευτή των ενσωματωμένων ΗΣΣ δεν περιλαμβάνει χρέωση για ποσό χρηματικής εισφοράς για τις ενσωματωμένες ΗΣΣ).
β) για τα ΗΗΕ που θα διαθέσουν στην ελληνική αγορά από 1/1/2021 θα δηλώνουν στον φορέα ΣΣΕΔ ΑΗΗΕ με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι μόνο το καθαρό βάρος των ΗΗΕ, εξαιρουμένου του βάρους των ενσωματωμένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.
γ) οι παραγωγοί της περίπτωσης α) οφείλουν να συμβληθούν και με κατάλληλα εγκεκριμένο ΣΣΕΔ Αποβλήτων Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών (ΑΗΣΣ) για τις ποσότητες των ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών που είναι εσνωματωμένες στα ΗΗΕ που θα διαθέτουν στην ελληνική αγορά από 1/1/2021 και εντεύθεν.

Σε ότι αφορά στην υποβολή στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), οι παραγωγοί ΗΗΕ με ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές της περίπτωσης α) οφείλουν:
– κατά την υποβολή στο ΕΜΠΑ των απολογιστικών εκθέσεων για τον ΗΗΕ για το έτος 2020, να επιβεβαιώσουν το κατά πόσο το 2020 διέθεσαν στην ελληνική αγορά ΗΗΕ με ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
– να υποβάλλουν στο ΕΜΠΑ ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις τόσο για τον ΗΗΕ όσο και για τις ενσωματωμένες ΗΣΣ από το έτος 2021 και τα επόμενα αυτού έτη. [Σύμφωνα δε με την ΥΑ υπ΄αριθ. Οικ.181504/2016 ως ισχύει, η πρώτη από τις απολογιστικές έκθέσεις, για το 2021, υποβάλλεται από τους υπόχρεους την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.

Προκειμένου δε να συμπεριληφθούν στο πεδίο του πιστοποιητικού εγγραφής τους και οι ενσωματωμένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, θα πρέπει αυτοί να υποβάλλουν στο ΕΜΠΑ μηδενική δήλωση για ΗΗΣ για το έτος 2020, μόλις συμβληθούν και υπογράψουν σύμβαση με ΣΣΕΔ ΑΗΣΣ.]

=============================

Να σημειωθεί η εταιρεία Α.Φ.Η.Σ. Α.Ε. με έδρα τα Βριλήσσια Αττικής είναι το μοναδικό εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών στην Ελλάδα για μπαταρίες μέχρι 5kg.

μπαταρίες μπαταρίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.